PI3K-remmer alpelisib verbetert progressievrije overleving bij patiënten met borstkanker

Bij vrouwen met hormoongevoelig, HER2-negatief, gevorderd mammacarcinoom en PIK3CA-mutaties leidt het toevoegen van de PI3K-remmer alpelisib aan hormoontherapie tot een bijna twee keer langere progressievrije overleving. Dat blijkt uit de resultaten van de SOLAR-1-studie, gepresenteerd tijdens het ESMO 2018 Congress in München.

Aan de fase III SOLAR-1-studie namen 572 (post)menopauzale vrouwen met gevorderd mammacarcinoom (HR+, HER2-) deel die 1 eerdere behandeling met hormoontherapie hadden gehad. Na randomiseren werden de vrouwen behandeld met alpelisib plus fulvestrant of placebo plus fulvestrant. Alpelisib is een orale PI3K-remmer die met name de alfavariant van PI3-kinase remt, en in tegenstelling tot minder specifieke eerdere PI3-kinaseremmers gepaard gaat met een relatief beperkte toxiciteit. 341 van de deelneemsters hadden mutaties in het gen voor PI3-kinase, wat het geval is bij ongeveer 40% van de vrouwen met borstkanker, maar de studie keek ook naar het effect van alpelisib bij de overige vrouwen.

De onderzoekers toonden dat na een mediane follow-up van 20 maanden de progressievrije overleving in de groep vrouwen met PI3K-mutaties 11 maanden was ten opzichte van 5,7 maanden in de placebogroep (HR 0,65, 95%BI 0,5-1,25, p = 0,00065). Ook was de respons beter bij vrouwen met kwantificeerbaar PI3K-positief mammacarcinoom (n = 262), met 36% bij alpelisib ten opzichte van 16% bij alleen fulvestrant (p = 0,0002).

Bij de patiënten zonder PI3K-mutaties werd de vooraf gestelde grens voor effectiviteit van de behandeling niet bereikt. De mediane progressievrije overleving in deze groep was 7,4 maanden bij alpelisib/fulvestrant en 5,6 maanden bij alleen fulvestrant (HR 0,85, 95%BI 0,58-1,25).
De studie is het eerste fase III-onderzoek dat aantoont dat borstkankerpatiënten met specifieke mutaties baat kunnen hebben bij targeted therapie, stellen de onderzoekers. Zij benadrukken verder dat er gezien de korte follow-up nog geen conclusies getrokken kunnen worden over de totale overleving.


  • Bronverwijzing
    1. André F Ciruelos EM, Rubovsky M, et al. Alpelisib (ALP) + fulvestrant (FUL) for advanced breast cancer (ABC): results of the Phase 3 SOLAR-1 trial. ESMO 2018, abstract LBA3_PR.

Aandachtsgebied:

Borstkanker

Onderwerp:

alpelisib fulvestrant HER2 HR+ SOLAR-1

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.